https://www.vinity.it/573-thickbox_default/rosso-cavariola-riserva-vintage-2013-bruno-verdi.jpgWe personally tasted all the wines on this website.

Rosso Cavariola Riserva vintage 2013 Bruno Verdi

Ruby red, the Cavariola shows a rich nose, leathered and fruity with a bed of spices, very intense. At the taste has a muscle-tannin, well balanced by a round and consistent body, very long and pleasant end.

4 grappoli3 bicchieri rossi 2 stelle rosse4 bottiglie

Winemaker: Bruno Verdi
This product is no longer in stock

Offer 25,50

€ 27,90

It's definitely the winery's Cru, Cavariola comes from the name of the hillside perfectly exposed and with a 35% slope that was requested to become an official "clos" or "cru" (sadly the italian equivalent is the word "sottozona") by Bruno Verdi, the only owner of it. It's a blended red wine from different indigenous vines: Croatina, Barbera, Uva Rara and Ughetta di Canneto. And it's a terrific and complex wine, keen on aging for easily two decades. Ruby red, shows a great nose, rich with leather and fruit pulp, pepper, spices, hints of vanilla and cardamom. At the taste has muscled tannin, well balanced by a round and consistent body, really long and pleasant end.

Aged in small oak barriques, it's particularly ready even to drink now.

 

Food pairing: it requires serious dishes, sauced meats, meat loaf, aged cheeses, polenta with Porcini (a typical cornmeal mush with Porcini mushrooms).

 

E' il Cru dell'azienda, a tal punto che è stato richiesto il riconoscimento della specifica sottozona Cavariola, una piccola frazione di collina con 35% di pendenza ed esposta ad ovest. Blend di croatina, barbera, uva rara e ughetta di canneto, è un vino importante e complesso. Di color rosso rubino, sprigiona all'olfatto un bouquet di fiori e frutti rossi, peperone, e anche spezie come pepe nero, cuoio ed una nota balsamica. Complessità che ritroviamo corrisposta anche al gusto, morbido, ricco e molto persistente.

 

Abbinamenti: perfetto con piatti di carne elaborati e saporiti, maiale in umido, polpettone speziato, brasati, polenta con funghi e gorgonzola.

- See more at: https://www.vinity.it/it/vini-rossi/35-rosso-cavariola-riserva-bruno-verdi-805219028005.html#sthash.geTivixo.dpuf

E' il Cru dell'azienda, a tal punto che è stato richiesto il riconoscimento della specifica sottozona Cavariola, una piccola frazione di collina con 35% di pendenza ed esposta ad ovest. Blend di croatina, barbera, uva rara e ughetta di canneto, è un vino importante e complesso. Di color rosso rubino, sprigiona all'olfatto un bouquet di fiori e frutti rossi, peperone, e anche spezie come pepe nero, cuoio ed una nota balsamica. Complessità che ritroviamo corrisposta anche al gusto, morbido, ricco e molto persistente.

 

Abbinamenti: perfetto con piatti di carne elaborati e saporiti, maiale in umido, polpettone speziato, brasati, polenta con funghi e gorgonzola.

- See more at: http://www.vinity.it/it/vini-rossi/35-rosso-cavariola-riserva-bruno-verdi-805219028005.html#sthash.geTivixo.dpuf

E' il Cru dell'azienda, a tal punto che è stato richiesto il riconoscimento della specifica sottozona Cavariola, una piccola frazione di collina con 35% di pendenza ed esposta ad ovest. Blend di croatina, barbera, uva rara e ughetta di canneto, è un vino importante e complesso. Di color rosso rubino, sprigiona all'olfatto un bouquet di fiori e frutti rossi, peperone, e anche spezie come pepe nero, cuoio ed una nota balsamica. Complessità che ritroviamo corrisposta anche al gusto, morbido, ricco e molto persistente.

 

Abbinamenti: perfetto con piatti di carne elaborati e saporiti, maiale in umido, polpettone speziato, brasati, polenta con funghi e gorgonzola.

- See more at: https://www.vinity.it/it/vini-rossi/35-rosso-cavariola-riserva-bruno-verdi-805219028005.html#sthash.geTivixo.dpuf

E' il Cru dell'azienda, a tal punto che è stato richiesto il riconoscimento della specifica sottozona Cavariola, una piccola frazione di collina con 35% di pendenza ed esposta ad ovest. Blend di croatina, barbera, uva rara e ughetta di canneto, è un vino importante e complesso. Di color rosso rubino, sprigiona all'olfatto un bouquet di fiori e frutti rossi, peperone, e anche spezie come pepe nero, cuoio ed una nota balsamica. Complessità che ritroviamo corrisposta anche al gusto, morbido, ricco e molto persistente.

 

Abbinamenti: perfetto con piatti di carne elaborati e saporiti, maiale in umido, polpettone speziato, brasati, polenta con funghi e gorgonzola.

- See more at: https://www.vinity.it/it/vini-rossi/35-rosso-cavariola-riserva-bruno-verdi-805219028005.html#sthash.geTivixo.dpuf
Type of wineRed Wine
StyleDry Red
AppellationO.P. Rosso Riserva D.O.C.
WinemakerBruno Verdi
Type of GrapesCroatina, Barbera, Ughetta di Canneto, Uva Rara
Vintage2013
RegionLombardy
Production areaComune di Broni
Viticulturetraditional
Training systemtraditional espalier with simple Guyot pruning
Type of soilclay and sandy
Density5500 vines/ha
Vinification and agingAlcoholic fermentation in tonneuax from 5 to 7,5 hl for 14-16 days, malolactic fermentation immediately after, in barrique di Allier 1/3 of new and 2/3 of second passage. Staing in wood 24 months.
Alcohol content14,5% vol.
Serving temperature16 - 18°C
Bottle0,75 l

Uno dei migliori rossi di tutta Italia.

Leggi tutte le recensioni

Welcome gift, now for you 10% off

Free Shipping
for orders over 200€!
UK, Germany, Netherlands, Belgium and many more ...see the complete list.

regali vino
Exclusive Gift Ideas!

Special wines and vertical vintages, delicious gift boxes and accessories for wine lovers and its rituals.

products in this category: